Fazla Mesai Alacağı Hesaplama

Fazla mesai hesaplama alacağınızı aşağıdaki formu kullanarak hesaplayabilirsiniz.


Yukarıda yer alan fazla mesai hesaplama formunu kullanırken sorun mu yaşıyorsunuz? Sistemin işleyişini açıkladığımız yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Fazla Mesai Nedir ?

Herşeyden önce Fazla çalışmaKanunda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmalardır. Çalışma yaptırılmadan önce yazılı olarak işçiden onay alınmalıdır. Fazla çalışma ücret alacağının varlığının ispatı işçi üzerinedir. Bu çalışmaya karşı hak edilen ücretin ödendiğinin ispatı ise işveren üzerindedir. Bu çalışmanın varlığının ispatta yazılı delil ile ispatı

Bu nedenle çalışma süresine ilişkin 63.madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallederse ise. Böylelikle işçinin haftalık ortalama çalışma süresi normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile. Böylelikle bazı haftalarda toplam 45 saati aşşa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.

Fazla Sürelerle Çalışma Nedir ?

Ancak, haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda 63.madde belirtilen esaslar çerçevesinde. Bu nedenle uygulanan haftalık çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmadır(m.41/III).

Fazla Mesai Ücreti Nedir ?

Fazla çalışma yapan işçi; çalışmış olduğu her saat için ücretinin %50 zamlı halini alır.

Fazla sürelerle çalışma yapan işçi; çalışmış olduğu her saat için ücretinin %25 zamlı halini alır.

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine. İsterse fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayıFazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

Yukarıda yer alan fazla mesai hesaplama formu fazla çalışma olarak yani %50 zamlı hesap yapmaktadır. Böylelikle fazla sürelerle hesaplama yapmak istediğinizde bu hususa dikkat ederek fazla çalışılan süreyi hesaplama alanına giriniz.

Umarım faydalı olmuştur. : )